!

GEOLOGIST’S EXAMINATION‐2013

GEOLOGIST’S EXAMINATION‐2013
               TIME –TABLE
                                      (Indian standard time will be observed)
___________________________________________________________________
DATE & DAY     TIME            SUBJECT
___________________________________________________________________
09TH NOVEMBER, 2013      9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (1)  GENERAL ENGLISH
(SATURDAY)                        2.00 P.M. TO 5.00 P.M       (2) GEOLOGY PAPER‐I
___________________________________________________________________
10TH NOVEMBER, 2013     9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (3)  GEOLOGY PAPER‐II
(SUNDAY)                           2.00 P.M. TO 5.00 P.M.      (4)  GEOLOGY PAPER‐III
___________________________________________________________________
11TH NOVEMBER, 2013     9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (5)   HYDROGEOLOGY
(MONDAY)                        
_________________________________________________________________  
Note:
(i) Subject Nos. (1) to (5) are compulsory for Candidates competing for posts under both
Category‐I and Category‐II.

(ii) Subject Nos. (1) to (4)  are  compulsory for Candidates  competing for the  posts under
Category‐I only.

(iii) Subject Nos. (1) to (3) and (5) are compulsory for Candidates competing for posts under
Category‐II only.

Kerala PSC LDC Statewide Exam Solved Previous Question Paper

Previous Question Paper of Kerala PSC Lower Division Clerk [LDC] Statewide Examination conducted on 27-11-2010.


Year
of
Exam

Exam Details

Question Paper

Answer Key



2010



LD Clerk 2010statewide.





Download LD Clerk Beverages Corporation
Question paper Type B.


Kerala PSC LDC Statewide Exam Solved Previous Question Paper in PDF file




Download LD Clerk Beverages Corporation
Answer Key Type B.


Kerala PSC LDC Statewide Exam Previous Question Paper in PDF file

1. The first Chairperson of the National Women's Commission:
Answer: Girija Vyas

2. In which year the National Human Rights Commission came into effect?
Answer: 1993

3. When did the Right for Information Act came into effect?
Answer: 2005

4. The first Malayalee appeared in the Postal Stamp:
Answer: Sreenarayana Guru

5. In 1956 Kerala State was formulated with how many districts?
Answer: 5

6. Which place is known as the Mecca of Kerala?
Answer: Ponnany

7. The first Malayalee who got 'Padmavibhushan':
Answer: Vallathol Narayana Menon

8. The Lion Safari Park in Kerala is situated at:
Answer: Marakkunnam Island

9. The Kerala Kalamandalam was established in the year:
Answer: 1930

10. National University of Advanced Legal Studies is at:
Answer: Kochi

11. In which year 'Kudumbasree' programme was started?
Answer: 1998

12. The instrument used for measuring the density or relative density of liquids:
Answer: Hydrometer

13. Solid carbon dioxide is known as:
Answer: Dry ice

14. Next Solar eclipse is likely to occur in the year:
Answer: 2020

15. The capital city of Chera Kings:
Answer: Vanchi

Keywords: LDC LDC Previous Question Papers Previous Questions Solved Questions

Kerala PSC Lower Division Clerk [LDC] 2013-2014 Examination Details

Kerala PSC Examination November 2013

 Name of Post: Lower Division Clerk [Kollam, Kannur Districts]
Category Number: 218/2013.
Department: Various.
Date and Time: 23/11/2013 Saturday 02.00 PM to 03.15 PM.
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the qualification prescribed for the post.

Main Topics:
Part I – Simple Arithmetic and Mental Ability.
Part II – General Knowledge & Current Affairs.
Part III – General English. Part IV - Regional Language (Malayalam/Tamil/Kannada). 

Maximum Marks: 100 Exam Duration: 1 hour 15 minutes. Medium of Questions: Malayalam/Tamil/Kannada.

Candidates can download the Admission Tickets through their One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 04/11/2013.

Related Posts:

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam 2013

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam 2013 held on 05 May 2013

Q1. Which is the host country for the inaugural T-20 World Cricket Cup for the blind?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Sri-Lanka
(d) West Indies
Ans.(b) India

Q2. 2012 Champions Trophy Hockey Tournament was won by?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Australia
(d) Netherlands
Ans.(c) Australia

Q3. Mr. Cyrus Pallonji Mistry took over as the chairman of which industrial group recently?
(a) Tata Group
(b) Reliance Group
(c) Aditaya Vikram Birla Group
(d) GMR Group
Ans.(a) Tata Group

Q4. Which launch vehicle is expected to be used by ISRO for its 2013 Mars Mission?
(a) Satellite Launch Vehicle
(b) Augmented Satellite Launch Vehicle
(c) Polar Satellite Launch Vehicle
(d) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle
Ans.(c) Polar Satellite Launch Vehicle

Q5. International Olympic Committee decided to remove two games from the Olympics starting with 2020 Olympic Games. Find out these two from the options.
(a) Free Style Wrestling and 200m free style swimming
(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman
(c) Free Style Wrestling and equestrian show jumping
(d) Free Style Wrestling and 3-K cross country foot race
Ans.(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman

Q6.Who is chosen by the members of RajyaSabha?
(a) Chair Person
(b) Deputy Chairman
(c) President
(d) Vice-President
Ans.(b) Deputy Chairman

Q7.Who is the leader of the house in 15th LokSabha?
(a) Meira Kumar
(b) Sonia Gandhi
(c) Sushil Kumar Shinde
(d) None of these
Ans(c) Sushil Kumar Shinde

Q8. Barack H. Obama has been recently reelected as President of USA, defeating Republican Challenger?
(a) Joe Bide
(b) Mitt Romney
(c) Jesse Kelly
(d) Kelving Mc Carthy
Ans.(b) Mitt Romney

Q9. Which Indian State has the lowest record of Population density having just 17 per square kilometer?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Misoram
(c) Nagaland
(d) Sikikim
Ans.(a) Arunachal Pradesh

Q10. Branch of Biology that deals with the study of fungi is called?
(a) Algology
(b) Phycology
(c) Mycology
(d) Microbiology
Ans.(c) Mycology


Q11. The latitude difference between India & Pakistan for their standard time is

(a) 8’
(b) 7.5’
(c) 7’
(d) 8.5’
Ans. (b) 7.5’

Q12. Sound travels faster in Solids than in gases, because:

(a) Modulas of elasticity is more than that of gases
(b) Sound cannot travel through gases
(c) Density of solid is more
(d) Sound is an electromagnetic wave
Ans.(c) Density of solid is more

Q13. In India proclamation of emergency is made in

(a) Article 356
(b) Article 359
(c) Article 352
(d) Article 360
Ans. (c) Article 352

Q14. The Earth is spherical in shape except for some flattening on some portions. This flattening is at the:

(a) Tropics
(b) 66 & 1^2’ North & South
(c) Equator
(d) Poles
Ans.(d) Poles

Q15. Which one of the fundamental rights was recently included as per the 93rd amendment of the constitution?

(a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group
(b) Right to equality
(c) Right to constitutional remedies
(d) Right to freedom of religion
Ans. (a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group


Q16. LIBOR, a term used in banking and financial sector
(a) London Inter Bank Offered Rate
(b) London inter bureau of regulations
(c) Local Indian bank offered rate
(d) Liberal International Bank official ratio
Ans.(a) London Inter Bank Offered Rate

Q17. Gross National Product (GNP) of a country is sum of the market value of all goods and services produced in a year:
(a) Plus Market value of import
(b) Minus foreign aid
(c) Plus export earnings
(d) Plus net income from abroad
Ans. (d) Plus net income from abroad

Q18. Identify illiterate among the following:
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Aurangazeb
Ans. (a) Akbar

Q19. Russia is expected to supply Admiral Gorshkov by 2013 end. What is ‘Admiral Gorshkov’:
(a) Aircraft Carrier
(b) Tank
(c) Rifles
(d) Space Craft
Ans. (a) Aircraft Carrier

Q20. Which state has emerged as the best-performing state in terms of Environmental Performance Index(EPI) released by Planning Commission in 2012?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
Ans. (d) Uttarakhand


Q21. Match List-I with List-II
List-I List-II
1. Jawaharlal Nehru Port A. TamilNadu
2. Paradip Port B. Maharashtra
3. Kandla Port C. Odisha
4. Ennore Port D. Gujarat

(a) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(b) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
(c) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
(d) 1-B, 2-A, 3-B, 4-C
Ans. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Q22. Curie point is a temperature at which
(a) Matter becomes radioactive
(b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs
Ans. (b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties

Q23. In which organization headed by Chittaranjan Das, Netaji Subhash Chandra Bose worked as a chief executive officer?
(a) Calcutta Transways
(b) Kolkata Municipal Corporation
(c) Bengal Railways
(d) Calcutta University
Ans. (b) Kolkata Municipal Corporation

Q24. What does 10th schedule of constitution of India contain?
(a) Languages
(b) Provisions relating to disqualification on ground of defection
(c)The three lists- Union, State & concurrent
(d) Allocation of seats in the council of states
Ans. (b) Provisions relating to disqualification on ground of defection

Q25. What is the cap of minimum vote a political party must secure in election to get the status of a State party as decided by the election commission of India?
(a) 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(b) 9% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(c) 7% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(d) 6% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
Ans. 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls



Kewords

Kerala psc, Kerala jobs,kerala psc jobs,kerala psc online training,kerala psc, kerala exams. Previous/Old, Psc Question Papers, Current affairs, Question Bank, Rank File, Articles





RRB Solved Papers - English Preparation Tips

English Preparation Tips - Now days, either its educational institutions or any company all organizations are holding competitions between the candidates to eliminate the rush and select the best one. The competitive exam includes English subject as core subject in which the English Grammar questions and the Essay type, comprehensive and other English Language questions are asked.


By this competitive exam the organization weigh the abilities of a candidate such as subject knowledge, reasoning abilities, conceptual knowledge, English Grammar, memory power, English sentence making skills etc. These competitive exams either for any entrance in educational institute admissions or in job recruitment in any company, are designed to approach all the above mentioned aspects in candidates.

Competition is placed among the candidates is not only weighs the aspirants abilities but also help the organizations to eliminate them who are not perfect for vacant seats. Thus the candidates have to face much tough competition in order to recruit for jobs or get entrance in reputed university.
The competitive exams mostly include the general English questions such as on the topics of:
  1. Grammar
  2. · Vocabulary
  3. · Sentence completion
  4. · Synonyms
  5. · Antonyms
  6. · Comprehension of a passage
  7. · Spotting the Errors
  8. · Filling in the blanks
  9. · Use of prepositions, idioms/phrases
  10. · Test of spellings
  11. · Re-arranging jumbled up sentences, etc.



A candidate must have to prepare for the above mentioned topics in English to score a good percentage. The candidate must see the previous year papers or mock test papers and Sample papers are easily available in market. The candidate can increase their English properly by reading English grammar books. 

The level of questionings come in the exams is of 10th or 12th standard questions. So, you can approach any 10th or 12th standard book that easily available to nearest book seller and start your practice for these exams. By doing this the candidate will be able to compete the examination.

Railway Exam Pattern 2013-2014 Question Paper Pattern

Railway Exam Pattern 2013-2014:

Railway Recruitment Board (RRB) conducts an exam to recruit for the posts in railway department. This railway exam pattern had been given below:

According to the new objective pattern the question limit is 100-120 question and 0.25 marks would be deducted for wrong answer. An un-attempted question will not carry any negative marking. Question paper is provided in English, Hindi and other regional languages.

Other than this a physiological test is taken for the aspirants of technical department categorised for Motor man, Assistant Station Master and Assistant Loco Pilot. The test is based on skill and Intelligence in the technical department.

Question Paper Pattern

The Technical and Non-technical examinations are composed of five major parts-
  • General Knowledge
  • General English
  • Mathematics
  • General Intelligence
  • Physiological Test

General Knowledge- The candidates going to appear for the various written exams or any entrance exam must be prepared for the General Awareness questions to give a good performance in their Test. Now days, it is required of every Test conducting Department that the candidate appearing for the examination must be prepared for General Knowledge questions. 

General English - The candidates appear for the various written exams or any competitive exams. In every written exam General English is an important part of any competitive exam. In General English questions such as on the topic of: Grammar, Vocabulary, Synonyms, Antonyms, Use of prepositions, idioms/phrases, Fill in the blanks etc. Candidates should well prepare on these topics. Candidates can take help from the internet or previous papers of railway exam. 
Mathematics- In every competitive exam, mathematics is very important exam. Basic mathematic exam based on 12th standard. There will be negative marking for wrong answers marked by a candidate in the objective type question papers. Candidates who appear the railway examination they should well prepare for the exam. Candidates must not lose the confidence during preparation.   
General Intelligence- General Intelligence paper based on reasoning and the aptitude skills. General Intelligence papers judge your aptitude. In General Intelligence questions such as on the topic of: Series, Mirror and Water Images, Grouping of Identical Figures, Paper cutting and folding etc. Hard work with knowledge will take you a step forward to the success.

Physiological Test - Physiological Test design for those candidates who appear technical exam in Railway. Physiological test applicable for three categories: - Assistant Station Master, Motorman and Assistant Loco Pilot. These Test for measuring your intelligence.

Kerala PSC : LDC Exam 2013 : Syllabus and Preparation Tips

Kerala PSC exam notification


Kerala PSC exam notification for LDC  expected in  2013. Start preparation for this exam well before the commencement. Acquire as much as information and go through the previous question papers to understand the examination pattern.

Kerala PSC : LDC Syllabus ( Please See the official website of Kerala PSC also ) 

(Note : Medium of questions : Malayalam/Tamil/Kannada)

Maximum marks : – 100 (One mark for each correct answer. There will be negative marking)

Time : 1 hour and 15 minutes (75 minutes)

1. Part I : General Knowledge and Current Affairs – 50 Marks

2. Part II : Simple Arithmetic and Mental Ability – 20 Marks

3. Part III: General English -  20 Marks

4. Part IV: Regional Language (Malayalam, Tamil, Kannada) – 10 Marks

LDC KERALA  PSC EXAM Syllabus in detail

Now let us expand each topic mentioned above..

I) General Knowledge and Current Affairs : Topics to cover

1. History
World History
Indian History
Kerala History

2. Geography
Physical Geography
World Geography
Indian Geography

3. Economics

4. Facts about kerala

5. Indian Constitution

6. Science
Physics
Chemistry
Biology
Astronomy

7. Computers

8. Basic GK
International days
Largest, Biggest, smallest etc…
Countries and capitals, currencies, heads
Parliaments
International organisations, Head Quarters, Heads
Religions
Instruments, scales, basic units
Inventions and discovery
Aliases
Firsts in India
Firsts in kerala
World leaders

9. Awards and Honours

10. Books and authors – Literature

11. Sports

II). Simple Arithmetic and Mental ability

Simplification
Squares and square roots
LCM AND HCF
Fractions
Law of exponents
Profit and Loss
Percentages
Time and work
Ratio and Proportion
Averages
Time and distance
Problems on ages
Simple and compound interest
Mental ability

Analogy
Series completion
Classification – Odd man out
Coding and de-coding
Puzzle
Direction test
Ranking test
Mathematical operations
Blood Relation

III). General English
Tenses
Synonyms and Antonyms
Use of articles
Idioms
One word substitutes
Active and Passive voice
Prepositions
Conjuctions
Clauses
Direct and indirect speech
Spelling mistakes
Sentence correction
Comprehension

IV) Regional Language (Malayalam/ Tamil/ Kannada) :

This test is to test your proficiency in regional language

Disclaimer: The above given syllabus is only suggestive in nature, based on past experiences.Candidates are advised to visit www.keralapsc.gov.in for authentic information.

LDC KERALA PSC 2013 – HOW TO PREPARE (TIPS)

LDC Kerala PSC exam is like a mini-IAS  exam for keralites. The reason is that once a person enters the service as an LDC, he gets a lot of promotion opportunities and reach very high positions.

LDC
UDC
HEAD CLERK
JUNIOR SUPERINTENDENT
GAZETTED OFFICER
Also you get the opportunity to reach the following posts

VILLAGE OFFICER
PANCHAYAT SECRETARY
DEPUTY TAHSILDAR
TAHSILDAR
BDO
DEPUTY COLLECTOR
DEPUTY DIRECTOR
JOINT DIRECTOR

Hence it is a golden opportunity for those aspiring for very high posts and so the competition in LDC Kerala PSC exam is very very high.

But, you need not worry. Lakhs of people may apply for the post. But out of these not all are serious in their studies or we can say they lack the determination.They don’t prepare regularly. They think of exam only after getting hallticket.

Do you have the determination and will to succeed in the LDC Kerala PSC exam If yes then start preparing now itself. Monitor your progress daily.

LDC KERALA PSC EXAM TIPS & SUCCESS STRATEGY

Let me make clear one thing. The preparation strategy is different for different people. It depends on your strength and weaknesses. So know your strength and weaknesses. If possible join a good coaching class . Should I join? It is not mandatory. But then you should be so determinant, so regular, know your strength and weaknesses, remain focussed, constantly test yourself on your own. Coaching classes help you to remain focussed and the regular tests conducted by them will increase your competitive spirit.

Maths and mental ability for LDC Kerala PSC exam : One thing I would like to advise is that practise a lot in maths and mental ability section. In this section you should be able to score full marks that is 20 marks. If you practise well then these are sure shot marks. You should improve your speed.Keep a small formulae book and revise often. Learn maths shortcuts to arrive at answer quickly.

English for LDC Kerala PSC exam : Next you should focus on english too where you can score well if you become thorough in topic like identifying the mistakes, incorrect sentences, grammar portions etc.  Solve as many such questions as possible from previous question papers or model papers.You will become confident in english portion by practising this way. Also find out the rules in grammar and practise.

We cannot prepare 100% in idioms, antonyms, synonyms of one word. But try to cover as much as possible. Other grammar portions are easily scorable.

VERY IMPORTANT: Try to find out what are the common mistakes or wrong usage made in english and PSC asks such questions only. Focus on that and you will score more

The General Knowledge and General Awareness for LDC Kerala PSC exam  . This section is vast. Hence you have to put in intelligent effort. Write down the topics which come under GK section and then systematically cover those topics. Test yourself often and try to find out where you stand.

For General Knowlege section you should go for any standard guide and magazines like Thozhilvaratha , Thozhiveedi etc…For general awareness section  www.psctrainer.com is a good website, which gives lots of objective questions and current affairs.You should make your own memory codes, tricks etc.. Our website www.psctricks.com is for helping you in making such tricks and so we willl be updating the tricks, tips, shortcuts as far as possible.

Revise a lot : There is no alternate to revision. Study well and revise, revise, revise. Dont just cover the syllabus for the sake of covering. Revise as many number of times and make sure that you know the topic in and out.

Solve a lot of old question papers and model papers for LDC Kerala PSC exam It is not enough if you just learn, learn and learn. You have to test your self and only then you will know your progress. You should compete with yourself. You should better your performance daily.

Find time for physical activity and meditation : You should always allot a few minutes for physical activities like walking, playing or yoga etc..  Only then your mind will be alert. Moreover practising meditation daily for a few minutes will help you a lot.  It will remove worries and help to stay calm and improve concentration, focus etc…

Health : Take care of your health especially your eyes. Dont over strain. You should give rest to them. While revising close your eyes. Also after every hour give 5 to 10 minutes break.

Drink a lot of water: Our brain needs a lot of oxygen while studying and the best way to give it oxygen is by drinking a lot of water. Keep a bottle full of water near you always.

RRB GK QUESTIONS 2013 (INDIAN RAILWAY)


1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda


2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676


3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)


4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991


5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995


6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)



7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)


8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express


9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)


10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India


11.  What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762


12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur


13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express


14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905


15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)


* 16. Who is the first Indian to present Railway Budget  ?
Answer: John Mathai


* 17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai 


* 18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy


* 19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station


* 20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)


* 21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation


* 22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer:  Chanakyapuri (New Delhi)