Lower Division Clerk & Dat Entry Operator

1. ‘Food For Oil’ programme running in which of the following countries was in news recently ?
(A) Kuwait
(B) Iran
(C) Iraq
(D) Lebanon
(E) None of these
2. The ‘Supreme Court of India’ recently declared which of the following proclamations unconstitutional ?
(A) Formation of an enquiry commission to probe Volcker Reports
(B) Dissolution of Bihar Assembly
(C) Setting up another commission in place of Phukan Commission
(D) Setting up a commission headed by an eminent diplomat to investigate recent Bomb Blast in Delhi instead of allowing CBI to do the same
(E) None of these
3. Which of the following is true about the recent discussion on the tariff reduction formulae proposed at the WTO ?
(A) India accepted the formulae presented by South Africa as it more or less matches with the formulae presented by it. South Africa was given the responsibility to find an amicably acceptable solution to the same
(B) India along with several others presented a formulae which was accepted by the USA but the EU refused to accept it
(C) USA, Australia and EU presented a formulae which is not acceptable to India
(D) India wishes to resign from the membership of the WTO as it is not ready sacrifice the interests of the agriculturists of India
(E) None of these
4. Which of the following European Countries was recently in news as violent riots broke out there ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) Spain
(D) France
(E) None of these
5. Sunil Mittal is adjudged the ‘Business Leader of the Year’ by which of the following news paper/magazines ?
(A) Businessworld
(B) Business India
(C) Economic Times
(D) Business Standard
(E) None of these
6. Thomas C. Schelling and Robert J. Aumann won the ‘Nobel Prize-2005’ for their contribution in the field of—
(A) Physics
(B) Economics
(C) Chemistry
(D) Literature
(E) None of these
7. India, recently decided to conduct a joint air exercise with which of the following countries ?
(The exercise was in news recently as a group of people was not in favour of such joint ventures)
(A) Britain
(B) Sri Lanka
(C) China
(D) France
8. India wants that the UN Security Council must have at least—
(A) 5 permanent members including India and China
(B) 7 permanent members including India and China
(C) 9 permanent members including India and China
(D) 11 permanent members including India and Pakistan
(E) 15 permanent members in both permanent and non-permanent category
9. Which of the following states was badly hit by a killer earthquake in October 2005 ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Punjab
(C) Gujarat
(D) Haryana
(E) Jammu & Kashmir
10. R. K. Surati who won four Gold Medals in a Championship held in Pretoria recently is associated with which of the following games/sports ?
(A) Rifle Shooting
(B) Archery
(C) Power lifting
(D) 400 mt. Race
(E) None of these
11. Which of the following companies is not an IT/Software company ?
(A) Infosys
(B) Wipro
(D) Rolex
(E) All are IT/Software Companies
12. Which of the following is not a banking/finance related term ?
(C) Liquidity
13. Rahul Dravid was appointed the Captain of the Indian Cricket Team for one day series against which of the following ?
(1) Sri Lanka
(2) South Africa
(3) Australia
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (1) and (2)
(D) Only (3)
(E) (1), (2) and (3) all
14. ‘Nalchik’ which was recently in news, is a city in—
(A) Italy
(B) France
(C) Germany
(D) China
(E) Russia
15. Anju Bobby George won Gold Medal in 16th Asian Atheletics Meet held recently. The meet was organized in—
(A) South Korea
(B) India
(C) China
(D) Pakistan
(E) None of these
16. Who amongst the following is the Chairman of the Central Information Commission (CIC) set up recently under the Right to Information Act ?
(A) Sam Pitroda
(B) M. S. Swaminathan
(C) Rakesh Mohan
(D) Wajahat Habibullah
(E) None of these
17. The 13th SAARC meet was held in—
(A) Dhaka
(B) Kathmandu
(C) Islamabad
(D) New Delhi
(E) None of these
18. Who amongst the following is the author of the book ‘The Mathematical Theory of Black Holes’ ? (The author is regarded a great astrophysicists of the modern times)
(A) Dr. C. V. Raman
(B) Dr. J. V. Narlikar
(C) Dr. S. Chandrashekhar
(D) Dr. Homi Jehangir Bhabha
(E) Dr. Vikram Sarabhai
19. Asian Junior Table Tennis Championship matches were played recently in—
(A) China
(B) India
(C) South Korea
(D) Singapore
(E) None of these
20. Mr. Khurshid Mahmud Kasuri is the—
(A) External Affairs Minister of Pakistan
(B) External Affairs Minister of Bangladesh
(C) Home Minister of Pakistan
(D) Home Minister of Bangladesh
(E) None of these
21. What is India’s position in terms of the number of Internet users in the world ?
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 10th
(E) None of these
22. Which of the following countries had emerged as World’s largest Cell phone maker ? (As per the figures available upto April 2005)
(A) India
(C) Japan
(D) China
(E) None of these
23. Which of the following schemes is being implemented in rural areas which provides an assured employment of 100 days to a willing youth in India ?
(A) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana (SGRY)
(B) National Rural Employment Programme (NREP)
(C) Rural Landless Employment Guarantee Programme
(D) Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
(E) None of these
24. Who amongst the following is the author of the book ‘Doctor Zhivago’ ?
(A) Maxim Gorky
(B) Boris Pasternak
(C) Aldous Huxley
(D) George Eliot
(E) None of these
25. Who amongst the following is not a recipient of ‘Bharat Ratna’ ?
(A) Pt. Ravishankar
(B) Lata Mangeshkar
(C) Amitabh Bachchan
(D) Prof. Amartya Sen
(E) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
26. Justice Yogesh Kumar Sabharwal was the new Chief Justice of—
(A) Allahabad High Court
(B) Mumbai High Court
(C) Delhi High Court
(D) Kolkata High Court
(E) Supreme Court of India
27. Ramon Magsaysay Awards are not given in which of the following categories ?
(A) Government Service
(B) Community Leadership
(C) Journalism
(D) Public Service
(E) Music
28. Harold Pinter, who won the Nobel Prize for Literature, is a citizen of—
(A) China
(B) Britain
(D) Russia
(E) Canada
29. Which of the following countries is not the member of SAARC ?
(A) Bhutan
(B) Maldives
(C) Sri Lanka
(D) Surinam
(E) All are members
30. Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?
(A) Chess
(B) Golf
(C) Snooker
(D) Badminton
(E) None of these
31. Which of the following is not an anti inflationary measure of the Government ?
(A) Strict fiscal discipline
(B) Rationalization of Excise Duties
(C) Strengthening Public Distribution System
(D) Issuing new currency notes/coins
(E) Rationalization of Import Duties
32. The headquarters of the World Trade Organization (WTO) is in—
(A) Vienna
(B) Geneva
(C) New York
(D) Nebraska
(E) None of these
33. ‘Kyat’ is the monetary unit of—
(A) North Korea
(B) Israel
(C) Indonesia
(D) Mongolia
(E) Myanmar
34. Which of the following is the full form of ‘PPP’ ?
(A) Purchase Price and Power
(B) Producer Price and Power
(C) Poverty, Production and Purchases
(D) Purchasing Power Parity
(E) None of these
35. Which of the following universities of North-East states has now the status of a Central University ?
(A) Manipur
(B) Shilong
(C) Guwahati
(D) Mizoram
(E) None of these
36. Who amongst the following is not a member of G-8 ?
(A) Australia
(B) Canada
(C) Japan
(D) France
37. ‘Quartz’, which is used in ornaments or in industries, is a crystal containing—
(A) Silicon Dioxide
(B) Platinum Dioxide
(C) Silver Chloride
(D) Fluoro Carbon
(E) None of these
38. A farmer engaged in Organic Farming will never use which of the following manures ?
(A) Compost
(B) Sewage Sludge
(C) Cow dung
(D) Urea
(E) None of these
39. Which of the following is a Cricket related term ?
(A) Push in
(B) Scissor Kick
(C) Hook
(D) Smash
(E) Dribble
40. Nirmal Verma who died recently was a famous—
(A) Painter
(B) Classical singer
(C) Author
(D) Politician
(E) Social Worker
41. Which of the following is not a Banking/Finance related term ?
(A) Current Account
(B) Pay Order
(C) Par Value
(D) Short Position
(E) Infringement
42. Which of the following awards is given for excellence in the area of music ?
(A) Saraswati Samman
(B) Tansen Samman
(C) Vyas Samman
(D) Borlaugh Award
(E) None of these
43. Which of the following is a major jute producing state ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
(E) West Bengal
44. The study of the origin of universe is known as—
(A) Cosmology
(B) Chronology
(C) Geology
(D) Orography
(E) None of these
45. ‘Radcliffe Line’ divides the borders of—
(A) India-China
(B) China-Russia
(C) Russia-Afghanistan
(D) Pakistan-Afghanistan
(E) India-Pakistan
46. Which of the following is the currency of Saudi Arabia ?
(A) Taka
(B) Rial
(C) Baht
(D) Ruble
(E) None of these
47. Which of the following is a book written by Dr. A.P.J. Abdul Kalam ?
(A) Wings of Fire
(B) The Transparent Mind
(C) A Brief History of Time
(D) Indian Modernity
(E) None of these
48. The RBI revised the Reverse Repo Rate recently by 25 basis points. The present rate is—
(A) 4%
(B) 4•25%
(C) 5%
(D) 5•25%
(E) 6•00%
49. Which of the following is not a famous ‘Tiger Reserve’ in India ?
(A) Sunderbans
(B) Kaziranga
(C) Sariska
(D) Kanha
(E) None of these
50. ‘Subroto Cup’ is associated with which of the following games/sports ?
(A) Football
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Cricket
(E) None of these
1. (E) 2. (B) 3. (B) 4. (B)
5. (C) Sunil Bharti Mittal is adjudged the ‘Business Leader of the Award’ by the Economic Times news paper in the year 2005.
6. (B)The Nobel Prize winners in Economics in the field of ‘Game Theory Analysis’ in the year 2005 were Thomas C. Schelling and Robert J. Aumann (Jointly).
7. (C) 8. (C) 9. (E) 10. (C) 11. (D) 12. (D) 13. (E) 14. (E) 15. (A) 16. (D) 17. (A)18. (C) 19. (C) 20. (E) 21. (C) 22. (D) 23. (E) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (B) 29. (D) 30. (A) 31. (D) 32. (B) 33. (E) 34. (D) 35. (B) 36. (A) 37. (A)
38. (D) For Organic Farming, fertilizer’s use is restricted like Urea, DAP, MOP etc. Only organic sources—conventional / FYM, Compost etc. and non-conventional organic sources like sewage, Municipal Waste, Press mud, coir pith etc. are being used.
39. (C) 40. (C) 41. (D) 42. (B) 43. (E) 44. (A) 45. (E) 46. (B) 47. (A) 48. (E) 49. (B) 50. (A)