Indian history Solved For Competitive Exams

Indian history Solved For Competitive Exams
Solved history MCQ for job Exams
History for jobs in MCQ Format India
1. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(A) Swami Vivekananda
(B). Swami Dayanand Sarsäwati
(C) Raja Ram Mohan Roy
(D) Ranadey
Ans. (C)

2. Who said the words ‘Go to Vedas’?
(A) Swami Dayanand
(B) Mahatma Gandhi
(C) Bhagat Singh
(D) Lal Bahadur Shastri
Ans. (A)

3. Who wrote the famous book ‘Hindu View of Life’ ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Rabindranath Tagore
(D) Arundhati Roy
Ans. (B)

4. Whose name is associated with Basic Education?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Raja Ram Mohan Roy
Ans. (C)

5. Who among the following first received the Bharat Ratna Award?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) C. V. Raman
(C) B. C. Roy
(D) Zakir Husain
Ans. (B)

6. Which one of the following was the principal article of food of the Indus Val1ey people?
(A) Wheat
(B) Fish
(C) Meat
(D) Rice
Ans. (C)

7. Fahien came to India during the reign of—
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashoka
(C) Chandragupta Vikramaditya
(D) Harshavardhan
Ans. (C)

8. Large bathroom known as ‘Great Bath’ is linked with—
(A) Harappa
(B) Mohen-Jo-Daro
(C) Kalibanga
(D) Lothal
Ans. (B)

9. Megasthenes was the ambassador of—
(A) Alexander
(B) Darius
(C) The Greek
(D) Seleucus
Ans. (D)

10. Where did Gautam Buddha preached his first sermons?
(A) Lumbini

(B) Bodh Gaya

(C) Sarnath

(D) Kushinagar
Ans. (C)

11. The famous Peacock throne was built during the period of—
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Akbar
Ans. (B)

12. The tomb of which Mughal emperor is not in India?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) Akbar
Ans. (A)

13. In the freedom movement of India, the year 1930 is associated with—
(A) Dandi March
(B) Jallianwala Bagh Tragedy
(C) Partition of Bengal
(D) Chauri-Chaura Incident
Ans. (A)

14. Who among the following could not be captured by the British in 1857?
(A) Bahadur Shah-II
(B) Tantia Tope
(C) Nana Saheb
(D) Mangal Pandey
Ans. (C)

15. Which of the following is matched wrongly?
(A) Lord Ripon — Hunter Commission
(B) Lord Hastings — Pindari War
(C) Lord Curzon — Partition of Bengal
(D) William Bentinck — Doctrine of Lapse
Ans. (D)

16. ‘Panchatantra’ was written by—
(A) Kalidas
(B) Bana Bhatt
(C) Vishnu Sharma
(D) Ashwaghosh
Ans. (C)

17. The prose commentaries attached to the Vedas are called—
(A) Smriti
(B) Puran
(C) Brahman
(D) Upanishad
Ans. (C)

18. Which of the following is the holy Book of Sikhs?
(A) Adi Granth Saheb
(B) Guru Granth Saheb
(C) Basant di var
(D) Janam Sakhi
Ans. (B)

19. Who was the author of the Gitanjali?
(A) Ban Bhatta
(B) Mahadevi Verma
(C) R. N. Tagore
(D) Tulsidas
Ans. (C)

20. Out of the following, which city was built by Firoz Tughlaq—
(A) Firozpur
(B) Agra
(C) Faridabad
(D) Tughlaqabad
Ans. (A)

21. Which ruler started ‘Deen-e-Ilahi’?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Shahjahan
Ans. (C)

22. Who got the Widow Remarriage Act passed?
(A) Canning
(B) Dalhousie
(C) Auckland
(D) William Bentinck
Ans. (A)

23. ‘Mansabdars’ during the Mughal period were—
(A) Landlords and Zamindars
(B) Revenue Collectors
(C) Officials of the State
(D) Militia men
Ans. (C)

24. Who was the Prime Minister of U.K. (England) at the time of India’s Independence?
(A) Winston Churchill
(B) Clement Attlee
(C) Lord Mountbatten
(D) Ramsay McDonald
Ans. (B)

25. In 1931, Mahatma Gandhi signed a pact with—
(A) Lord Wavell
(B) Lord Curzon
(C) Lord Irwin
(D) Lord Canning
Ans. (C)

26. Indian Railways and Postal Services were started during the reign of—
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Rippon
(C) Lord Canning
(D) Lord Dalhousie
Ans. (D)

27. The famous Pakistan resolution was passed at—
(A) Lahore
(B) Delhi
(C) Bombay
(D) Lucknow

28. Vasco-da-gama was the native of which country?
(A) Spain
(C) Portugal
(B) England
(D) France
Ans. (C)

29. What was ‘Kamagatamaru’?
(A) Secret agent of British Police
(B) Magazine of Gadar party
(C) Revolutionary Party of Indians in Britain
(D) None of these
Ans. (D)

30. Who was the founder of Aligarh Movement?
(A) Sami-ullah
(B) Wakar-ul-haq
(C) Agha Khan
(D) Sir Sayyed Ahmed Khan
Ans. (D)

31. When was the first Census conducted in India?
(A) 1871
(C) 1891
(B) 1881
(D) 1901
Ans. (A)

32. Who was the author of ‘The Poverty of India’?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) R.C. Dutta
(C) Karl Marx
(D) Becon
Ans. (A)

33. The purpose of Educational-system started by Macauley was—
(A) To educate the Indians
(B) Cultural development of Indians
(C) To prepare clerks for British Administration
(D) None of these
Ans. (C)

34. When was India born as a Republic?
(A) 26th January, 1949
(B) 26th January, 1950
(C) 15th August, 1947
(D) 24th October, 1948
Ans. (B)

35. Who was Congress President during ‘Quiet India Movement’?
(A) U. N. Dhebar
(B) Pattabhisitaramyah
(C) Maulana Abul Klam Azad
(D) Acharya J.P. Kripalani
Ans. (C)

36. Which of the following is not matched?
(A) Non-Co-operation Movement—1920
(B) Quiet India Movement—1942
(C) Civil Disobedience Movement—1930
(D) Homerule Movement—1910
Ans. (D)

37. Who is credited with preparing the message issued under the headline ‘The Philosophy of Bomb’?
(A) Bhagat Singh
(B) Bhagawati Charan Vohra
(C) Sukhedev
(D) Yashpal
Ans. (B)

38. Which of the following revolutionaries was associated with ‘Indian Republic Army’ ?
(A) Sukhdev
(B) Loknath Baaul
(C) Rajguru
(D) Ashfaq Ullah Khan
Ans. (B)

39. Who among the following was not awarded death sentence in Kakori case?
(A) Ram Prasad Bismil
(B) Manmath Nath Gupta
(C) Rajendra Lahiri
(D) Ashfaq Ullah Khan
Ans. (B)
40. Which of the following is not included in four Vedas?
(A) Rig-Veda
(C) Atharvaveda
(B) Samaveda
(D) Ayurveda
Ans. (D)

41. Which one of the following is related to the Jain Dharma?
(A) Tripitaka
(B) Triguna
(C) Triratna
(D) Trimurti
Ans. (C)

42. The possible cause of decline of Indus Valley Civilization could be—
(A) Decreasing Fertility of land
(B) Sudden and frequent flood
(C) The coming of Aryans
(D) All of these
Ans. (D)

43. Charaka Samhita is related to which of the following?
(A) Art
(B) Law
(C) Statecraft
(D) Medicine
Ans. (D)

44. Who among the following is called the Indian Napoleon?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta II
(D) Sikandgupta
Ans. (B)

45. The Mauryan Capital city was—
(A) Prayag
(B) Pataliputra
(C) Vaishali
(D) Ujjain
Ans. (B)

45. Netaji Subhash Chandra Bose proclaimed the provisional government to free India in 1943 at—
(A) Colombo
(C) Singapore
(B) Manila
(D) Rangoon
Ans. (C)

46. Alberuni the celebrated historian visited India with the armies of—
(A) Mahamud Ghazni
(B) Muhammad Ghori
(C) Chengiz Khan
(D) Nadir Shah
Ans. (A)

47. Who built Fatehpur Sikri?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Jahangir
(D) None of these
Ans. (D)

48. Who was the first woman ruler in India?
(A) Nurjahan
(B) Razia Sultana
(C) Chand Bibi
(D) Mumtaz Mahal
Ans. (B)

49. Which Guru created ‘Khalsa Panth’?
(A) Guru Gobind Singh
(B) Guru Arjun Dev
(C) Guru Har Govind
(D) Guru Tegh Bahadur
Ans. (A)

50. The ‘Chishti’ order was established by?
(A) Nizamuddin Aulia
(B) Abdul Chishti
(C) Moinuddin Chishti
(D) Furiduddin Masud
Ans. (C)