Railway Recruitment Board Hajipur (Group-D) Solved Paper 2008

Direction—In question 1 to 5, find the number/word in place of ‘?’
1. 1, 3, 7, 15, ?
(A) 16
(B) 31
(C) 46
(D) 30
Ans : (B)

2. 81, 27, 9, 3, ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 27
Ans : (C)

3. Drama : Director :: Team : ?
(A) Spectator
(B) Captain
(C) Player
(D) Play ground
Ans : (B)

4. 1, 9, 25, 49, 81, ?
(A) 144
(B) 169
(C) 100
(D) 121
Ans : (D)

5. Daughter : Mother :: Mars : ?
(A) Earth
(B) Girl
(C) Sister
(D) Sun
Ans : (D)

6. After which war Ashoka embraced Buddhism—
(A) Kalinga’s war
(B) Peshawar war
(C) War of South India
(D) War of Khanwa
Ans : (A)

7. Which of the following is not a non-metal ?
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Aluminium
(D) Nitrogen
Ans : (C)

8. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Taj Mahal—Agra
(B) Gol Ghar—Patna
(C) Buland Darwaza—Fatehpur Sikri
(D) Qutub Minar—Lucknow
Ans : (D)

9. Sun Temple is located at—
(A) Tanjore
(B) Khajuraho
(C) Vapi
(D) Konark
Ans : (D)

10. Number of teams which participated in recently held cricket tournament of Indian Premier League is—
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (C)

11. Find out what will come at ?—
pqrs, rsqp, qpsr, ?
(A) rpsq
(B) srpq
(C) rsqp
(D) srqp
Ans : (B)

12. Which of the following rivers does not pass through Bihar ?
(A) Kosi
(B) Yamuna
(C) Bagmati
(D) Son
Ans : (B)

13. Mahendra Singh Dhoni played for IPL cricket team of—
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Hyderabad
(D) Chennai
Ans : (D)

14. Which Indian Cricketer holds the record of highest runs in one Test innings ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Sachin Tendulkar
(C) Virender Sehwag
(D) V.V.S. Laxman
Ans : (C)

15. The Union Territory of Delhi cannot be accorded the status of a State, because—
(A) Its legislature is not bicameral
(B) This is National Capital territory, its legislature and cabinet have limited powers
(C) There is no High Court
(D) It has no language of its own
Ans : (B)

16. Some cards are distributed among A, B, C and D. A gets one card less than B, while C gets 5 cards more than D. B and D get equal cards. The person who gets minimum cards is—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (A)

17. Credit for unification of Princely states goes to—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Patel
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (C)

18. Gopal is elder than Mohan, but younger than Ram. Mohan is elder than Sohan but younger than Ram. The eldest of them is—
(A) Gopal
(B) Mohan
(C) Ram
(D) Sohan
Ans : (C)

19. Who is Ex-Officio Chairperson of Planning Commission ?
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Leader of Opposition
(D) Finance Minister
Ans : (B)

20. Census is done in India generally after every—
(A) 5 years
(B) 7 years
(C) 10 years
(D) 20 years
Ans : (C)

21. Which of the following does not participate in the election of President of India ?
(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans : (D)

22. The biggest living mammal is—
(A) Elephant
(B) Blue Whale
(C) Camel
(D) Giraffe
Ans : (B)

23. Match events given in List-I with the name of the person associated given in List-II and choose
the answers from the codes given below—
List-I (Events)
(a) Establishment of Mughal empire
(b) Formation of Azad Hind Fauz
(c) Establishment of Muslim University
(d) Starting of Din-e-Elahi
List-II (Person)
1. Sir Saiyad Ahmed Khan
2. Akbar
3. Babar
4. Subhash Chandra Bose
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

24. The pH of pure water is—
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

25. The name of official residence of President of USA ?
(A) White House
(B) Pentagon
(C) Downing Street
(D) Buckingham Palace
Ans : (A)

26. If Ram gives one mango to Shyam, both have equal number of mangoes. But if Shyam gives one mango to Ram, Ram will have 3 times number of mangoes as compared to Shyam. Number of mangoes they have is—
(A) 4 and 2
(B) 5 and 7
(C) 5 and 3
(D) 6 and 4
Ans : (C)

27. Sun is worshipped in which of the following festivals ?
(A) Buddh Purnima
(B) Holi
(C) Chhath
(D) Diwali
Ans : (C)

28. Durand Cup is related to—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Tennis
(D) Football
Ans : (D)

29. In the given list of Ports and States, which is not correctly matched ?
(A) Kolkata —West Bengal
(B) Kochin —Karnataka
(C) Kandla —Gujarat
(D) Vishakhapattanam—Andhra Pradesh
Ans : (B)

30. ‘Swaraj is my birth right’—slogan was given by—
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Netaji Subhash Chandra Bose
Ans : (A)

31. Connect the States in List-I to their Capitals in List-II and choose the correct answer using the code
List-I (States)
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
List-II (Capital)
1. Chennai
2. Jaipur
3. Patna
4. Lucknow
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2
Ans : (C)

32. Which of the following is a Kharif Crop ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Peas
(D) Mustard
Ans : (B)

33. Which of the following is used to make bread soft ?
(A) Alcohol
(B) Chlorella
(C) Agar
(D) Yeast
Ans : (D)

34. Function of dynamo is to—
(A) Convert electric energy into heat
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Electrical energy into mechanical energy
(D) Chemical energy into electrical energy
Ans : (B)

35. In elections held for Constituent Assembly of Nepal, recently, the leader of political party winning the highest number of seats is—
(A) Gyanendra
(B) Prachanda
(C) Vir Vikram Sah
(D) None of these
Ans : (B)

36. Which of the following persons is known for his pioneering efforts in promoting the green revolution in India ?
(A) Albert Einstein
(B) Norman Borlaug
(C) Benjamin Franklin
(D) Kapil Dev
Ans : (B)

37. Anaemia is caused due to lack of which of the following material in body ?
(A) Copper
(B) Calcium
(C) Zinc
(D) Iron
Ans : (D)

38. Diabetes is caused due to lack of which of the following ?
(A) Testasterone
(B) Insulin
(C) Vitamin D
(D) Calcium
Ans : (B)

39. 3/4 + 2/5 + 3/7 = ?
(A) 23/20
(B) 41/35
(C) 161/140
(D) 221/140
Ans : (D)

40. Nuclear deal with which of the following countries was hotly debated recently—
(A) Britain
(B) China
(C) Australia
Ans : (D)

41. Alexander attacked India in the year—
(A) 320 B.C.
(B) 326 B.C.
(C) 261 A.D.
(D) 256 A.D.
Ans : (B)

42. Chief Minister of Maharashtra is—
(A) Ashok Chavhan
(B) Manohar Joshi
(C) Gopinath Munde
(D) S.M. Krishna
Ans : (A)

43. Match the measuring device given in List-I to the things they measure given in List-II and choose the answer from the codes given below—
List-I (Measuring device)
(a) Thermometer
(b) Barometer
(c) Voltmeter
(d) Lactometer
List-II (Things measured)
1. Voltage
2. Purity of milk
3. Pressure
4. Temperature
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)

44. Which of the following blood group is universal acceptor ?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D) O
Ans : (C)

45. Which is a famous place of an ancient university ?
(A) Rajgir
(B) Nalanda
(C) Sarnath
(D) Vaishali
Ans : (B)

46. President’s Rule can be imposed in a State of India under which Article of Constitution of India ?
(A) Article 356
(B) Article 352
(C) Article 370
(D) Article 324
Ans : (A)

47. If the length and width of a rectangular park is increased by 20% each, the area of the park shall increased by—
(A) 40%
(B) 20%
(C) 44%
(D) 36%
Ans : (C)

48. Which disease is caused due to lack of Vitamin ‘C’ in human body ?
(A) Scurvy
(B) Night blindness
(C) Rickets
(D) Beri-beri
Ans : (A)

49. Chief of Maharashtra Navnirman Sena is—
(A) Uddhav Thackeray
(B) Raj Thackeray
(C) Balasaheb Thackeray
(D) None of these
Ans : (B)

50. The leader of Pakistan People’s Party killed in a bomb explosion was—
(A) Zulfikar Ali Bhutto
(B) Benazir Bhutto
(C) Saddam Hussain
(D) Fidel Castro
Ans : (B)

51. When a bar magnet is hung from a thread, it will point towards—
(A) North-South direction
(B) East-West direction
(C) Not in specific direction
(D) Will depend upon the length of the magnet
Ans : (A)

52. Sati system came to end during the tenure of which Governor- General ?
(A) Cornwallis
(B) Warren Hastings
(C) Dalhousie
(D) William Bentick
Ans : (D)

53. Kanishka belonged to which dynasty ?
(A) Mauryas
(B) Guptas
(C) Kushanas
(D) Chalukyas
Ans : (C)

54. If 4th day of the month, falls two days after Monday, 19th of the month will be—
(A) Monday
(B) Wednesday
(C) Friday
(D) Thursday
Ans : (D)

55. The value of gravitational acceleration ‘g’ is—
(A) 9•8 m/sec2
(B) 98 m/sec2
(C) 0•98 m/sec2
(D) 0•098 m/sec2
Ans : (A)

56. Which metal is extracted from Kolar mines ?
(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Silver
(D) Gold
Ans : (D)

57. Olympic games had been held in 2008 in—
(A) Beijing
(B) Atlanta
(C) Melbourne
(D) Seoul
Ans : (A)

58. Kumbha Mela is not held at which of the following place ?
(A) Allahabad
(B) Bhopal
(C) Haridwar
(D) Nasik
Ans : (B)

59. Which of the following is a nuclear fuel ?
(A) Thorium
(B) Graphite
(C) Diamond
(D) Silicon
Ans : (A)

60. In the given list of folk dances and concerned State, which is not correctly matched ?
Dance form — State
(A) Bihu — Andhra Pradesh
(B) Bhangra — Punjab
(C) Dandia — Gujarat
(D) Nautanki — Uttar Pradesh
Ans : (A)

61. Tenure of a Rajya Sabha Member is—
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 10 years
Ans : (C)

62. Which of the following is a leap year ?
(A) 1986
(B) 1906
(C) 1980
(D) 1998
Ans : (C)

63. I am standing on a river bank with my back towards the river. An object is floating from my left to right. The river is flowing from west to east. I am facing towards—
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

64. Largest track of Indian Railways is of which gauge ?
(A) Metre Gauge
(B) Narrow Gauge
(C) Broad Gauge
(D) Standard Gauge
Ans : (C)

65. Sardar Sarovar dam is being built on river—
(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Godavari
(D) Tapti
Ans : (A)

66. Match physical quantities given in List-I to their units in List-II and select the answer from the codes
given below—
List-I (Physical quantity)
(a) Acceleration
(b) Force
(c) Work done
(d) Temperature
List-II (Units)
1. Fahrenheit
2. Joule
3. Newton
4. Metres/second2
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1
Ans : (C)

67. Match the religious books in List-I with religion in List-II and give correct answer using the codes
given below—
List-I (Religious Books)
(a) Quran
(b) Bible
(c) Jatak
(d) Guru Granth Sahib
List-II (Religion)
1. Christianity
2. Islam
3. Sikhism
4. Buddhism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (D)

68. Name the House among the following which is presided by a person who is not a Member of the House ?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Vidhan Parishad
Ans : (B)

69. Match the countries given in List-I to the continent they are in given in List-II and choose the correct answer from the codes given below—
List-I (Country)
(a) Thailand
(b) Ghana
(c) Argentina
(d) Spain
List-II (Continent)
1. South America
2. Asia
3. Europe
4. Africa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 4 3 1
(C) 4 2 1 3
(D) 2 1 4 3
Ans : (A)

70. ‘Bhudan Movement’ was started by—
(A) Vinoba Bhave
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sardar Patel
(D) C. Rajagopalachari
Ans : (A)

71. In the given list of Zonal Railways and their Headquarters Offices, which is not correctly matched ?
(A) East-Central Railway—Hajipur
(B) Eastern Railway—Kolkata
(C) Northern Railway—New Delhi
(D) Central Railway—Allahabad
Ans : (D)

72. Students of a class are sitting in a row during photography session. Shailendra is sitting at the 4th place from one end, but he is at 27th place from the other end. Number of students in the class is—
(A) 32
(B) 29
(C) 31
(D) 30
Ans : (D)

73. The name of National President of Bharatiya Janta Party is—
(A) L.K. Advani
(B) Nitin Gadhkari
(C) Rajnath Singh
(D) Venkaiah Naidu
Ans : (B)

74. Which of the following Sultans had shifted the capital from Delhi to Daulatabad ?
(A) Firoz Tughlaq
(B) Muhammad Tughlaq
(C) Allauddin Khilji
(D) Qutubuddin Aibak
Ans : (B)

75. Four friends are sitting in a row. Raju is at right side of Pankaj. Virendra is at the right side of Raju. Sanjay is at the left side of Virendra and Raju, but he is not at the end. The person sitting at the right end of the row is—
(A) Raju
(B) Virendra
(C) Sanjay
(D) Pankaj
Ans : (B)

76. Decibel is used in measurement of—
(A) Intensity of sound
(B) Sugar in blood
(C) Density of air
(D) Height of aeroplane during flight
Ans : (A)

77. In terms of total population among all countries of the world, India is at position—
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)

78. America was discovered by—
(A) Vasco-de-gama
(B) Columbus
(C) Magelan
(D) Captain Cook
Ans : (B)

79. In order to produce an arrested person before a Court, which type of writ can be issued ?
(A) Mandamus
(B) Habeas Corpus
(C) Quo-Warranto
(D) Certiorari
Ans : (B)

80. Gadar Party was founded by—
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Sohan Singh Bhakhna
(C) Lala Har Dayal
(D) Jagat Pal Singh
Ans : (C)

81. Which of the following cannot convert atmospheric nitrogen into nitrogen compounds ?
(A) Soyabean
(B) Wheat
(C) Peanut
(D) Peas
Ans : (B)

82. Which of the following is not a gas at room temperature ?
(A) Hydrogen
(B) Iodine
(C) Fluorine
(D) Helium
Ans : (B)

83. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Rama Charita Manas —Tulsi Das
(B) Kamayani —Jay Shankar Prasad
(C) Madhushala — Sumitra Nandan Pant
(D) My experiment with truth —M.K. Gandhi
Ans : (C)

84. Author of ‘Satanic Verses’ is—
(A) Salman Rushdie
(B) Vikram Seth
(C) R.K. Narayan
(D) Mulkraj Anand
Ans : (A)

85. Constitution of India came into operation with effect from—
(A) 15th August, 1947
(B) 26th January, 1950
(C) 26th January, 1947
(D) 15th August, 1950
Ans : (B)

86. Find the odd one out—
(A) Red
(B) Black
(C) Yellow
(D) Colour
Ans : (D)

87. A bus charges 40 paise for the first 1•6 km, 35 paise for the next 1•4 km and thereafter 25 paise
for every 3 km. In Rs. 4, a person will travel for—
(A) 42 km
(B) 43 km
(C) 45 km
(D) 39 km
Ans : (A)

88. Correct chronological order of dynasties—
(A) Khiljis, Ghulams, Tughlaqs, Mughals
(B) Ghulams, Khiljis, Tughlaqs, Mughals
(C) Ghulams, Khiljis, Mughals, Tughlaqs
(D) Tughlaqs, Ghulams, Khiljis, Mughals
Ans : (B)

89. Ice floats on water because—
(A) Ice absorbs some water and floats
(B) It is due to chemical reaction between ice and water
(C) Density of ice is less than the density of water
(D) None of these
Ans : (C)

90. Find the odd one out—
(A) March
(B) April
(C) June
(D) September
Ans : (A)

91. Panini is related to—
(A) Painting
(B) Sanskrit Grammar
(C) Dance
(D) Medical Education
Ans : (B)

92. Which of the following cities is not situated at river Ganga ?
(A) Kanpur
(B) Dhanbad
(C) Patna
(D) Haridwar
Ans : (B)

93. First Sikh Guru was—
(A) Guru Arjun Dev
(B) Guru Angad
(C) Guru Nanak Dev
(D) Guru Gobind Singh
Ans : (C)

94. It is 3 O’clock is my watch. If the hour hand points towards east direction, the minute hand will
point towards—
(A) North
(B) South
(C) West
(D) Nort-East
Ans : (A)

95. Boundaries of which of the following States does not touch a neighbouring country ?
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

96. Choose the correct sequence of the following fractions in ascending order—
2/5, 1/2, 3/7, 2/3, 1/4
(A) 1/4, 3/7, 2/5, 1/2, 2/3
(B) 1/4, 2/5, 3/7, 1/2, 2/3
(C) 1/4, 1/2, 2/5, 3/7, 2/3
(D) 2/5, 1/4, 1/2, 3/7, 2/3
Ans : (B)

97. At 8•30 PM, the angle between hour hand and minute hand shall be—
(A) 90°
(B) 75°
(C) 60°
(D) 85°
Ans : (B)

98. Deepak walks 40 metre in North direction; then he turns right and walks 50 metre. He again turns
right and walks 40 metre. How far he is with respect to his original position ?
(A) 0 metre
(B) 50 metre
(C) 40 metre
(D) 10 metre
Ans : (B)

99. Ramakrishna Mission was founded by—
(A) Ramakrishna Paramhansa
(B) Swami Vivekananda
(C) Dayanand Saraswati
(D) Raja Rammohan Roy
Ans : (B)

100. The largest share of electricity produced in India in of—
(A) Thermal power
(B) Hydro electric power
(C) Nuclear power
(D) Wind power
Ans : (A)

101. Of the first three Presidents of India, which is the correct sequence in chronological order ?
(A) Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zakir Hussain, Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad, Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Zakir Hussain
(C) Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zakir Hussain
(D) None of these
Ans : (B)

102. When a beam of sun light is passed through a prism, it is seen in how many colours ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Ans : (C)

103. Rajendra was born on 3rd March, 1978. Manoj is 4 days elder than Rajendra. If in that year, the Republic Day was celebrated on Saturday, Manoj was born on—
(A) Wednesday
(B) Friday
(C) Tuesday
(D) Thursday
Ans : (A)

104. How many edges are in a cube ?
(A) 6
(B) 12
(C) 8
(D) 16
Ans : (B)

105. In Computer language, CPU means—
(A) Computerized Power Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Central Power Unit
(D) Central Peripheral Unit
Ans : (B)

106. Which of the following works as fuel for human body ?
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Carbohydrate
(D) Water
Ans : (C)

107. Carrot is the main source of Vitamin—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (A)

108. Which of the folllowing is not correctly matched ?
Country — Capital
(A) Russia — Moscow
(B) Nepal — Kathmandu
(C) China — Tokyo
(D) Afghanistan — Kabul
Ans : (C)

109. Who discovered sea route from Europe to India ?
(A) Columbus
(B) Vasco-de-Gama
(C) East India Company
(D) Magelan
Ans : (B)

110. Two plane mirrors are bent at an angle of 90, the number of images appearing in the mirrors
will be—
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (C)