Kerala PSC LDC Expected Questions

1. The species to which present day man belongs to
Ans. Homo sapiens
2. The cultivation of crops brought about such great changes in man’s life that it marks the beginning of a new age that is known as the
Ans. Neolithic age
3. The first species of animal which appears to have been tamed is the
Ans. Dog
4. The first metal to be discovered and used for making tools was
Ans. Copper
5. The first known civilization in India is called Indus Valley Civilization because
Ans. The important sites which were excavated first are located in the valley of the river Indus.
6. A great tank, now called the Great Bath, was found in
Ans. Mohenjodaro.
7. Lothal had a structure which, according to some archaeologists, was a
Ans. Dockyard.
8. Chandragupta Maurya built the first great empire in India with the help of
Ans. Kautilya.
9. The most important kingdom in Deccan and central India after the Mauryas was the
Ans. Satavahanas.
10. The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was
Ans. Fa Hein
11. The Jains believe that Mahavira was the last of the
Ans. Tirthankaras
12. The Buddhist sect which started worshipping the Buddha as a god is known as
Ans. Mahayana
13. The influence of Greek and Roman sculpture is very evident, in the
Ans. Gandhara School
14. One of the most outstanding of ancient Indian astronomers was
Ans. Aryabhatta.
15. The Great Wall of China, one of the seven wonders, was constructed by
Ans. Shih Hwang Ti
16. Alexander’s general who attacked India and was defeated by Chandragupta Maurya was
Ans. Seleucus.
17. Who is considered to be the father of geometry
Ans. Euclid.
18. Who was the first to suggest that one could reach India from Europe by sailing west?
Ans. Erasthothenes
19. The city which became a holy place for three major world religions-Judaism, Christianity, and Islam is
Ans. Jerusalem.
20. The day on which Jesus is said to have been crucified is
Ans. Good Friday
21. Mohammed, the prophet of Islam, was born in
Ans. Mecca.
22. The most remarkable, Chola achievement was
Ans. Local self-government in villages.
23. The scholar who accompanied Mahmud of Ghazni in India was
Ans. Al-Beruni.
24. The religious movement which arose in medieval India as a result of the fusion of the many ideas of Islam and Hinduism was
Ans. The Bhakti movement
25. Leonardo da Vinci is known for his painting called.
Ans. The Last Supper.
26. Name the first scientist who actually saw the sun, stars and planets through a telescope he had made.
Ans. Galileo
27. The last biggest western power to have an industrial revolution was
Ans. Russia.
28. Karl Marx’s appeal was directed primarily to
Ans. Industrial workers.
29. ‘Man is born free, yet everywhere he is in chains’. Who said these words?
Ans. Rousseau
30. Which is the document associated with the French Revolution?
Ans. Declaration of the Rights of Man and Citizen
31. Simon Bolivar was a great leader of which movement?
Ans. Latin American revolutionary movement
32. Karl Marx advocated the establishment of a
Ans. Classless society
33. The atom bomb was first tested in
Ans. July 1945
34. The British were able to conquer India in 18th century by
Ans. Taking advantage of the political, social and economic weakness of Indian society
35. The British Government in India became the paramount power in the country in
Ans. 1857
36. The earliest figure in the awakening of modern India was
Ans. Raja Ram Mohan Roy
37. Who was the first Indian to be elected the British Parliament?
Ans. Dadabhai Naoroji
38. The headquarters of the Theosophical Society in India was at
Ans. Adayar
39. Who regarded education and education alone as a means of national progress?
Ans. Sir Syed Ahmed Khan
40. The first newspaper in India was
Ans. The Bengal Gazette
41. Who came to be known as the ‘Grand Old Man of India’?
Ans. Dadabhai Naoroji.
42. The first president of the Indian National Congress was
Ans. W.C. Banerjee
43. Which of the following was not a moderate leader?
Ans. Aurobindo Ghosh
44. Who declared ‘The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead’?
Ans. Swami Vivekananda
45. The most outstanding representative of the militant nationalist school of thought was
Ans. BAL Gangadhar Tilak
46. The first split in Congress took place in 1907 at
Ans. Surat
47. The cancellation of the partition of Bengal was announced in
Ans. 1911
48. The system of separate electorates was introduced by the Act of
Ans. 1909
49. The All India Muslim League was founded under the leadership of
Ans. Agha Khan and Mohsin ul Mulk
50. The movement in India which became popular during the First World War was the
Ans. Home Rule Movement
51. The first united congress since 1907 was the
Ans. Lucknow Congress
52. The weekly journal started by Gandhiji was
Ans. Young India
53. The first great experiment in Satyagraha came in 1917 in
Ans. Champaran
54. A public meeting was held on April 13, 1919 in Jallianwala Bagh to
Ans. Protest against the Rowlatt Act
55. Who became know as ‘Deshbandhu’?
Ans. Chittaranjan Das
56. Who formed the Swaraj Party in 1923 in protest against the suspension of Non Co operation Movement?
Ans. C.R. Das and Motilal Nehru
57. The first Indian to be elected to the leadership of Communist International was
Ans. M.N. Roy
58. The nationalist leader who died due to injuries inflicted by the police during the demonstration against the Simon Commission was
Ans. Lala Lajpat Rai
59. The Lahore session of Congress of 1929 is historic as
Ans. It passed a resolution declaring poorna swaraj to be the Congress objective