Current Affairs Quiz 2011 (Set - 02)

1. Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?
a. Lokpal Bill
b. The Competition (Amendment) Bill
c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
d. The Appropriation (No.3 ) Bill
Answer: (a)

2. Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir’s I AM?
a. Nandita Das
b. Juhi Chawla
c. Tabu
d. Konkona Sen Sharma
Answer: (b)

3. Which of the following Indian cricket players took the highest number of wickets in the recently concluded ICC World Cup 2011 along with Pakistan’s Shahid Afridi?
a. Yuvraj Singh
b. Zaheer Khan
c. Munaf Patel
d. Harbhajan Singh
Answer: (b)

4. Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?
a. Delhi Government
b. Haryana Government
c. Uttar Pradesh Government
d. Uttarakhand Government
Answer: (a)

5. The Union Government gifted a Kendriya Vidyalaya to a nondescript village Indrapura to which of the following Indian states?
a. Bihar
b. Odisha
c. Rajasthan
d. Madhya Pradesh
Answer: (c)

6. The Supreme Court on 5 April 2011 passed an order to lift iron export ban imposed by which of the following Indian states on 26 July 2010 and also ordered it to implement the new rules for regulating iron ore mining and transportation?
a. Tamil Nadu
b. Andhra Pradesh
c. Karnataka
d. Odisha
Answer: (c)

7. Under the Godfrey Phillips Zonal Bravery Awards given away by the former ruler of Jodhpur, Gaj Singh in Jaipur on 5 April 2011, which of the following NGOs was honoured with the Amodhini Award of Rs.1 lakh?
a. Udyogini
b. Charities Aid Foundation
c. CRY
d. Akhil Bharatiya Vanavasi Kalyan Ashram
Answer: (a)

8. Which Indian hockey player was in April 2011 named captain of the Indian Hockey team the upcoming Sultan Azlan Shah Cup scheduled to be played in Malaysia from 5-15 May 2011?
a. Arjun Halappa
b. Rajpal Singh
c. Bharat Kumar Chetri
d. Mohd. Amir Khan
Answer: (a)

9. Gangaur, a festival which marks the union of Lord Shiva and his consort, Goddess Parvati is celebrated for 18 days from the day after Holi in which of the following Indian states?
a. Rajasthan
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Uttaranchal
Answer: (a)

10. Which agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet?
d. DoT
Answer: (b)

11. Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
Answer (a): Gujarat

12. The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book?
a) Joseph Lelyveld
b) Joseph Ponting
c) Hugh Grant
d) Vikram Seth
Answer: (a) Joseph Lelyveld

13. Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags?
a) Delhi
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d)Tamil Nadu
Answer: (a) Delhi

14. India won the cricket world cup 2011 by defeating Sri Lanka in final at Wankhede Stadium in Mumbai. Which one of the following pairs is not correct?
Cricket World Cup edition Winner
a) 2007 cricket world cup: Australia
b) 2003 cricket World Cup: India
c) 1983 cricket world cup: India
d) 1992 cricket world cup: Pakistan
Answer: (b) Australia had won the 2003 cricket world cup.

15. Ace Indian badminton player Saina Nehwal regained the number three ranking in the latest world ranking released by the Badminton World Federation (BFW) in March 2011. Which badminton player topped the BFW world ranking?
a. Shixian Wang
b. Yihan Wang
c. Jwala Gutta
d. Ashwini Ponnappa
Answer: (a)

16. Which of the following Formula One drivers won the season-opening Australian Grand Prix on 27 March 2011 by outpacing McLaren's Lewis Hamilton?
a. Sebastian Vettel (Red Bull)
b. Vitaly Petrov (Renault)
c. Jenson Button (McLaren)
d. Fernando Alonso (Ferrari)
Answer: (a)

17. Jharkhand's Gurmeet Singhwon the gold medal having lifted a total of 305kg (140,165) at the 63rd men's senior National weightlifting championships which concluded at the Sree Kanteerava Stadium on 27 March 2011. Which one of the following teams won the title at the senior National weightlifting championships?
a. Manipur
b. Services Sports Control Board
c. Railways
d. Meghalaya
Answer: (b)

18. India defeated Pakistan by 29 runs in the semi finals of the ICC World Cup 2011 played at Mohali. Who was declared man of the match of the high powered game?
a. Saeed Ajmal
b. Sachin Tendulkar
c. Munaf Patel
d. Wahab Riaz
Answer: (b)

19. Which of the following chess players upstaged top seed Ram Prakash to win the Rs. 10 lakh CAI National A chess championship on 30 March 2011?
a. Ravi Kumar
b. Pawan Batham
c. Devendra Bajpai
d. Ram Prakash
Answer: (a)

20. Which of the following Australian cricketers was appointed Australia's Test and one-day captain on 30 March 2011?
a. Cameron White
b. Shane Watson
c. Michael Clarke
d. Bret Lee
Answer: (c)

21. Read the following statements regarding FSLRC
1. Indian government on 24 March 2011 constituted 11member Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC).
2. The 11-member commission will be headed by former PFRDA Chairman D Swarup.
3. The commission will examine the architecture of the legislative and regulatory system governing the financial sector in India.
4. It will study the interplay of exchange controls under SEBI and IRDA Policy with other regulatory regimes within the financial sector.
Which of the above mentioned statements are not true?
a. Only 4
b. 2 & 4
c. 3 & 4
d. Only 3
Answer: (b)

22. The Indian government in end March 2011 announced its decision to create Rs 2,500-crore corpus for technology modernisation of which of the following by 2012?
a. Handloom sector
b. Micro, small and medium units
c. Horticulture sector
d. Dairy
Answer: (b)

23. National Thermal Power Corporation (NTPC Ltd) and Indian Ministry of Power signed Memorandum of Understanding (MOU) for the year 2011-12 on 27 March in New Delhi. What is the current total installed capacity of NTPC?
a. 33694 MW
b. 31684 MW
c. 35321 MW
d. 46099 MW
Answer: (a)

24. The Cabinet Committee on Economic Affairs cleared two major foreign direct investment (FDI) proposals including that of Hero Investments Pvt. Ltd. (HIPL), a part of the Hero Group, and Reckitt Benckiser's plan. What is the total worth of the FDI proposals cleared by the government?
a. Rs 7800 crore
b. Rs 7850 crore
c. Rs 8100 crore
d. Rs 8800 crore
Answer: (a)

25. Commodity exchange regulator Forward Markets Commission (FMC) in March end 2011 finally agreed to give six more months to which of the following bourses to resurrect its equity structure?
a. MCX
d. NSE
Answer: (c)

26. Tehri Hydro Development Corporation (THDC) India Ltd commissioned the first unit of its 400-Mw Koteshwar hydel project in March 2011.Koteshwar Hydro-Electric Project is located 22 Km downstream of Tehri Dam on which of the following rivers?
a. Bhagirathi
b. Alaknanda River
c. Mandakini River
d. Dhauliganga River
Answer: (a)

27. According to the Engineering Export Promotion Council (EEPC) data by what percentage did engineering export grow in month of February 2011?
a. 72.3%
b. 75%
c. 75.7%
d. 77.4%
Answer: (b)

28. Which of the following telecom tower makers launched a service centre in partnership with the government to provide educational, financial, healthcare, egovernance, telecom and other services to the rural population?
a. Viom Networks
b. Neulite Products Pvt. Ltd
c. ICC (pvt) Limited
d. Raffin Sinar Sdn. Bhd
Answer: (a)

29. Thrissur-based Kalyan Jewellers in March 2011 roped in which of the following former Miss India and current Bollywood actress as its brand ambassador to endorse bridal jewellery Sangalp?
a. Diya Mirza
b. Celina Jetly
c. Sushmita Sen
d. Lara Dutta
Answer: (c)

30. Which of the following companies on 29 March 2011 signed an agreement to acquire Royal Dutch Shell's Stanlow refinery in NorthWest England for $350 million?
a. Essar Energy
b. Clenergen Corporation
c. Canadian Natural Resources Limited
d. Reliance Industries
Answer: (a)

31. Which one of the following companies became the first major online retailer to offer cloud-based media storage and streaming to unlimited web or Android devices with a free basic plan?
a. Amazon
b. Roamans
c. LL BeAN
d. vita Coast
Answer: (a)

32. State-owned carrier Air India announced on 29 March 2011 that it completed the first milestone of its modernisation process with the migration of Air India and Indian Airlines to SITA's Horizon Passenger Service System (PSS). When did Air India sign contract with SITA for the same?
a. January 2011
b. March 2010
c. October 2009
d. April 2010
Answer: (d)

33. NYSE listed US-based International Paper decided to buy up to 75% stake in which of the following for up to $423 million, in the first significant domestic acquisition by a foreign paper company?
a. Abhinav Publications
b. Vinod Paper House
c. Ananda Paper House
d. AP Paper Mills
Answer: (d)

34. Sistema Shyam Teleservices issued over 54.73-crore equity shares to which of the following governments at 17.14 per cent stake against $600 million received in December 2010 on 30 March 2011?
a. Italian government
b. US government
c. Russian government
d. Philippines government
Answer: (c)